EM-kilpailut Millegrobbe, Italia

4 vuotta ago  •  By  •  0 Comments

Valjakkourheilun EM-kilpailut 22.-25.2.2018

Italiaan lähdettiin ajamaan kisoja  edeltävän viikon perjantaina koko perheen sekä lastenhoitajaksi lupautuneen mummin kanssa. Lähtö viivästyi monella tunnilla kun viikolla käytettiin auto öljyn vaihdossa ja Vianorin pojat löysi siinä samalla pitkän listan muitakin tarpeellisia huoltoja, jotka oli hyvä tehdä ennen reissua.  Ajokilometrejä kotoa kisa majoitukseen oli 3200 km. Ajoimme ensimmäiseksi yöksi Sundsvalliin, nukkumaan päästiin suomen aikaan yöllä neljältä. Seuraavan päivän etappi oli 1000 km alemmas Kööpenhaminaan, edellisen yön vähiin jääneet unitunnit tuntuivat koko tämän ajopäivän. Sitten siitä Puttgårdeniin lautalla ja kohti etelä-Saksaa. Viimeinen matka yö vietettiin Würzburg -nimisen kaupungin eteläpuolella.

Tanskassa läpiajossa helppo koirien ulkoiluttamis paikka löytyy motarin vieressä Bogo saarella.

Viimeisenä ajopäivänä maanantaina ei enään ollut kuin 500 km perille joten kerkesimme matkalla poiketa Seefeldiin, ensi talven sileän hiihdon MM-areenaan tutustumassa.

Seefeld

Majoitus oltiin valittu 300m korkeudesta jotta palautuisimme korkealla tapahtuvista suorituksista mahdollisimman nopeasti. Lyhyin reitti kisapaikalle kesti vain 25 minuuttia mutta meidän isolla autolla ei ollut mahdollisuutta käyttää sitä (kapea tie, jyrkät mutkat ja tunnelin leveys ja korkeus vain 2,5m) joten matkasimme kiertotien kautta ylös kisapaikalle. Matkaan meni 50 minuuttia suuntaansa.

Robin Calceranica al Laco kylässä Lago de Caldonazzon rannalla. Kisapaikka sijaitsi takana näkyvillä vuorilla

Casa de Val, majoituksemme

Tiistaina kävimme kisapaikalla tutustumassa alueeseen ja tekemässä koirille vetotreenit. Kisaladuista ei vielä ollut tietoa ja stadionin viereisillä laduilla oli tosi paljon koululaisia opettelemassa hiihtoa. Keskiviikko päivän vietimme alhaalla kylässä, tutustuen lähiseutuun (etsien lelukauppaa) ja järven rannalla leikkipuistossa leikkien.

Superman ja velipoika Fido

Torstai aamusta lähdettiin ylös kisaladulle testaamaan suksia ja ilmoittautumaan koska seuraavan aamupäivänä olisi ensimmäinen kisastartti. Järjestäjän henkilöä ei näkynyt puoleen tuntiin ilmoittautumispaikalla, joten hoidettiin asia suomalaisittain, Lehtomäen Katin hoitaessa virkailijan roolia ja itse sähköinen lomake täyttäen ja allekirjoittaen. Kisa-alueella oli mahdollisuus voidella suksia joten Veskun päivä menikin niissä hommissa. Kati ulkoilutti läheisillä metsäreiteillä juniori koirat ja lisäksi kerettiin nähdä paikan päällä olevia niiden sisaruksia. Eläinlääkärin tuli Suomen joukkueen koirat tarkastamaan puoli neljältä ja viiden jälkeen joukkueenjohtaja Ari toi meille seuraavan päivän numerot sekä kertoi joukkueenjohtajien kokouksen tiedot. Hiihtäjien matka yhtenäinen 16 km. Emme olleet kiertäneet koko lenkkiä, joten siinä sitten pikaisesti suksen jalkaan ja reitin taka-osaan tutustumaan. Ilta oli jo pitkällä ennen kuin palasimme majoitukseen. Ei mikään ihanteellinen valmistautuminen seuraavan päivän kisaan.

Maajoukkue kuuntelemassa joukkueen johtajan tiedotusta

Perjantaina aamupäivästä koirahiihdossa juniorinaisten perään starttasivat naiset ja sen jälkeen vasta miehet. Kati ja Speedyn sijoitus 15. Katin valitsemat kisasukset olivat imeneet reitillä lumeen kiinni ja matka oli ollut tosi rankka. Reitillä sai tehdä kovasti töitä ja Speedy jaksoi vetään hiihtäjää lähes koko matkan mutta kun eteenpäin ei päästy vauhdilla ei tuloskaan ollut kovin hyvä. Kyllä koirankin suorituksessa näkyi että korkea ilman ala vei parhaimmat tehot. Ja SM-kisoissa kipeytynyt ranne varmasti oireili myös, sillä tuntui, että alamäessä joutui tosi kovasti jarruttaa suksilla jotta Speedy kerkesi alta pois. Hiihtäjää haittasi huono luisto sekä kunnon puute kovissa mäissä. Tämä talvi on ollut hirveän kiireinen joten, jotta arki on saatu jotenkin pyöritettyä on omista lenkeistä pitänyt usein luopua. Se kyllä tuntui kisareitillä.

Veskun suksi toimi hyvin vaikka keli oli sellainen, että kukaan ei varmasti voinut mistään liukkaasta suksesta puhua. Alku mentiinedessä lähtenyttä takaa-ajaen, mutta heti ohituksen jälkeen Batman hiljensi vauhtia. Tämä tapahtui siis jo kahden kilometrin jälkeen, mikä ei todellakaan ole normaalia. Seuraavat 2km mentiin ylämäkivoittoista osuutta ja vauhti ei ollut kummoista, koirasta ei juurikaan ollut apua. Tasaisella ja almäkiin meno tuntui taas hyvälle, mutta reilun 10km jälkeen alkanut yli kilometrin rankka nousu tulsiin kyllä pitkään ja hartaasti. Hiihtäjänkään kropassa ei ollut yhtään energiaa ja ohut ilma näkyi näin ollen molempien menossa. Lopun alamäissä näkyi edellä lähteneiden selkiä ja Batman innostui juoksemaan vielä maaliin ihan hyvää vauhtia. Maalissa kuudes sija ja yli 2,5 minuuttia kärkeen. Ei siis mikään normaalitasoinen tulos.

Batman nauttii Fitdog energy juomaa aamulla ennen kisoja

Rauhallinen Speedy maalissa koirahiihdon jälkeen

Lauantaina kilpailtiin yhdistetyssä. Naisten startti oli junioreiden jälkeen. Ja miehet vasta sitten. Speedyllä oli ollut perjantain kisan jälkeen sen vatsa oli ollut ihan sekaisin ja ranne vähän turvoksissa. Vatsa rauhoittui yötä vasten ja koira oli pirteä eikä ontunut joten Kati päätti lähteä yhdistettyyn sen kanssa. Startti onnistui ja mentiin mukavasti porukan mukana. 8 kilometrin pulkkaosuuden loppuvaiheen alamäki osuudella jäätiin kuitenkin porukasta. Naruosuuden alun Speedy värkkäsi juoksematta kunnolla edessä. Onneksi vetokaverin into löytyi kuitenkin ja viimeisen kilometrit tehtiin edessä töitä. Sijoitus 14. ja monta minuuttia kärjen perässä.

Katin ja Speedyn osalta nämä EM-kisa suoritukset olivat pettymys. Tokihan tiedettiin että viime vuoden tasossa ei olla hiihtäjän treenaamattomuuden sekä koiran jalkaongelman takia.

Naisten yhdistetyn pulkkaosuus. Kuva Lotte Friid Fladeby

Naruosuuden alussa Speedy teki huonosti vetotöitä edessä

Vielä jaksoi hymyillä vaikka kisasuorituksen eivät menneet niin hyvin kun ajatteli

Veskulla valmistutuminen kisaan meni pulkan punnituksessa, Katin lähtöön auttaessa ja sen jälkeen vielä pulkan painojen vaihdossa ja Batmanin verryttäessä. Todella kosteaksi muuttuneeseen keliin ei ollut aikaa reagoida ja vaikka suksi toimikin ihan hyvin niin jos aikaa olisi ollut niin sen olisi saanut toimimaan vieläkin paremmin. Pulkkaosuuden jälkeen kahden kärki oli kaukana karkuteillä, mutta Vesku ja Batman oli vielä pronssitaistelussa mukana. Naruosuudella muut kuitenkin meni menojaan eikä Batman pystynyt vastaamaan muiden juoksutahtiin ollenkaan. Maalissa lopulta 7. sija ja koira oli todella väsynyt.

Miesten yhdistetyn lähtöä odotellessa. Kuva Ari Rastas

Vesku ja Batman tulossa vaihtoon

Naruosuuden lähdössä jo Batmanin menosta näki että rankkaa on. Kuva Lotte Friid Fladeby

Vesku ja Batman maalissa, sijoitus 7.

Sunnuntaina oli hiihtäjillä oli pelkästään viesti. Suomen joukkueessa Vesku ja Batman toimivat aloittajina. Kakkososuuden hiihti Tuomas Notko Liekki koiran kanssa ja viimeisen osuuden ajoi Antti Mäkioaho omalla 4-koiran kisavaljakollaan. Suomi tuli maaliin kuudentena mutta sijoittui neljänneksi koska joka maalta otetaan huomioon vain yksi joukkue. Edessämme oli 3 norjalaista joukkuetta.

Vesku ja Batman saivat hyvän lähdön, mutta ahtaassa ensimmäisessä kurvissa Batman vähän säikähti ja päästi muutaman joukkueen ohi ennen kuin alkoi taas juokseen. Kärkijoukkueet karkasivat vastustamattomasti koko ajan ja vaihtoon Suomi tuli 25 sekuntia kärjestä seitsemäntenä. Batmanilla painoi varmasti kaksi kovaa kisapäivää, mutta ei meno siltikkään ollut sitä tuttua Batmania.

Submit a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.